رنگ خوراکی ژله‌ از جمله رنگ­‌های خوراکی است که طی یک فرآیند از مواد اولیه­ مانند پودر رنگ خوراکی، آب، نگهدارنده­‌ها و پودر ژلاتین جهت ایجاد حالت ژله‌­ای در رنگ، تهیه می‌شود.

رنگ خوراکی ژله‌ به خاطر داشتن پودر ژلاتین در ساختار خود، پس از مدتی دچار آب­‌اندازی شده و از کیفیت آن کاسته می‌شود.

این نوع رنگ­‌ها به دلیل تنوع در پایه رنگ خوراکی پودری استفاده شده در آن­ها، دارای تنوع رنگی زیادی هستند.

امروزه از رنگ خوراکی ژله‌ای در موارد زیادی استفاده می­‌شود که بیشتر آن در مصارف کارگاه‌های قنادی و شیرینی­‌پزی است.

اگر قصد استفاده از رنگ خوراکی ژله‌­ای را دارید باید حتما به نکات زیر توجه کنید:

  • دارا بودن پروانه بهداشتی ساخت و نشان استاندارد
  • دارا بودن مقدار حد مجاز مصرف روزانه یا ADI
  • درج شدن تمام مواد اولیه استفاده شده برای تهیه محصول
  • دارا بودن تمامی اطلاعات شرکت تولیدکننده

موارد استفاده از رنگ خوراکی ژله

نحوه استفاده از رنگ خوراکی ژله ­ای

برای استفاده از رنگ خوراکی ژله­‌ای باید نکاتی را رعایت کنیم. از جمله این نکات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قبل از تهیه رنگ خوراکی ژله‌­ای ابتدا مشخص کنیم که چه نوع رنگی و برای مصرف در چه محصولی می­‌خواهیم.
  • بهتر است قیمت انواع رنگ خوراکی مخصوص ژله را از جاهای مختلف استعلام بگیرید.
  • برای استفاده از رنگ خوراکی ژله­‌ای باید در نحوه و میزان مصرف دقت کنید.
  • میزان مصرف این رنگ‌ها از رنگ‌های پودری بیشتر است، اما نحوه استفاده آنها راحت‌تر است.
  • جهت استفاده از رنگ خوراکی ژله­‌ای در خامه قنادی نوع خامه قنادی بسیار مهم است که از جنس چربی حیوانی باشد یا گیاهی.
  • جهت استفاده از این رنگ­‌ها باید به صورت قطره چکانی در محصول نهایی استفاده کرد.
  • برای استفاده در محصولاتی که در تهیه آن­ها از حرارت استفاده می­‌شود، نمی­‌توان از رنگ­‌های خوراکی ژله­‌ای استفاده کرد،چون در ساختار آنها از رنگ خوراکی مصنوعی استفاده شده و در اثر حرارت دیدن به اجزا تشکیل‌دهنده، تجزیه می­‌شوند.

 

چون در تهیه رنگ‌­های خوراکی ژله‌­ای، رنگ خوراکی مصنوعی استفاده می­‌شود، پس مضرات این رنگ­‌ها مانند رنگ­‌های مصنوعی است. استفاده بیش از حد از رنگ­‌های خوراکی ژله­‌ای باعث بیش فعالی در کودکان، اثرات منفی روی سلامت اعصاب و روان، ایجاد افسردگی، بروز واکنش­‌های آلرژیک و … می­‌شود.

پس در استفاده از انواع رنگ­‌های خوراکی باید ابتدا تحقیقات لازم را انجام دهیم. مخصوصا وقتی قصد تولید محصولاتی را داریم که مصرف‌کننده آن مستقیما افراد قشر عادی جامعه هستند.

یکی از نکاتی که در تهیه و تولید رنگ­‌های خوراکی خیلی اهمیت دارد، این است که تولید این محصولات توجیه اقتصادی داشته باشد. باید عنوان کرد که از نظر اقتصادی رنگ­‌های خوراکی ژله‌­ای مقرون‌به‌صرفه‌ترین هستند و در تولید این محصولات سود مادی زیادی وجود دارد. به همین خاطر قیمت تمام شده آن­ها بسیار پایین است و در مقایسه با رنگ­‌های طبیعی از نظر قیمتی بسیار قابل رقابت هستند.

اما این در صورتی است که همین محصولات از نظر سلامت محور بودن با رنگ­‌های خوراکی طبیعی اصلا قابل مقایسه نیستند و یک درصد از مضراتی را که در بدن مصرف‌کننده ایجاد می‌­کنند، رنگ­‌های طبیعی ایجاد نمی­‌کنند.

نحوه استفاده از رنگ خوراکی ژله

موارد استفاده از رنگ خوراکی

لازم به ذکر است که از رنگ­‌های خوراکی مصنوعی و ژله­‌ای می­‌توان در مواردی که در ذیل به آن می­پردازیم استفاده نمود. چون این روزها خیلی از تولید­کنندگان دنبال تهیه رنگ­‌های خوراکی هستند و به خاطر استاندارد­های محصولات استفاده از رنگ­‌های خوراکی برای آن­‌ها الزامی است.

  • تهیه و تولید انواع اسباب بازی‌های کودکان
  • تهیه خمیرهای بازی
  • تهیه پاستل‌هایی که برای کودکان هستند
  • تهیه توپ­‌های پینت‌بال که در بازی پینت‌بال استفاده می‌شوند و با پوست افراد ارتباط مستقیم دارند.
  • گاهی اوقات در تهیه غذای حیوانات مثل خوراک دام، طیور، غذای ماهی و…. از رنگ‌­های خوراکی استفاده می­‌شود و دلیل این کار این است که برخی حیوانات مثل پرندگان با خوردن غذاهای رنگی پرهایشان رنگی می‌شود و ماهی­‌ها نیز با خوردن غذای رنگی دارای باله­‌های رنگی می‌شوند و این به وضوح در آکواریوم‌­ها و قفس حیوانات قابل مشاهده است. در این موارد باید حتما از رنگ خوراکی مصنوعی استفاده کرد، چون رنگ­‌های خوراکی طبیعی نسبت به فرآیند­ها حساس بوده و در برابر فرآیند حرارتی تولید غذای حیوانات از بین می‌روند. مثلا در تهیه غذای پت از حرارت دستگاه اتوکلاو برای استریلیزاسیون این محصولات استفاده شده و دما و فشار بالا باعث از بین رفتن ساختار رنگ­ خوراکی طبیعی می­‌شود.

در این موارد ما خودمان به شخص تولیدکننده پیشنهاد می‌کنیم که حتما از رنگ خوراکی مصنوعی استفاده کند که دلایل خاص خودمان را هم داریم که در زیر عنوان می‌شوند.

  • رنگ­‌های خوراکی مصنوعی در مقایسه با رنگ­‌های خوراکی طبیعی ارزان قیمت‌­تر هستند و در کاهش قیمت تمام شده محصول نقش مهمی دارند.
  • مقدار مصرف رنگ‌­های خوراکی مصنوعی در مقایسه با رنگ‌­های طبیعی بسیار پایین‌تر است و به همین دلیل باز هم در کاهش قیمت تمام شده محصول موثر هستند.
  • رنگ خوراکی مصنوعی مقاومت بیشتری نسبت به شرایط دمایی، اسیدی، فشار بالا و… دارد، ولی رنگ­‌های خوراکی طبیعی به این شرایط حساس هستند و ساختارشان دچار تغییرات شده و تجزیه می‌شوند.

موارد استفاده از رنگ خوراکی ژله

بهتر است در اینجا این نکته را یادآوری کنیم که اکثر سیروپ­‌هایی که در بازار به عنوان سیروپ میوه­‌ وجود دارند، حالت فیزیکی ژله‌ای داشته و در ساختارشان، طعم‌دهنده خوراکی مصنوعی، رنگ خوراکی مصنوعی و پودر ژلاتین دارند. به همین خاطر قیمت تمام شده بسیار پایینی دارند. از این سیروپ­‌ها در تهیه انواع بریلوهای قنادی استفاده می­‌شود که روی کیک‌­ها و شیرینی­‌های خامه‌ای استفاده می­‌شود.

اگر بخواهیم از رنگ خوراکی مصنوعی دوری کنیم، باید بدانیم که جهت استفاده از رنگ­‌های خوراکی سالم می­‌توان رنگ­ خوراکی طبیعی را به رنگ ژله‌­ای تبدیل کرد، اما در این راستا با چالش‌­هایی مواجه هستیم که در زیر به توضیح آن‌­ها می­پردازیم.

  • رنگ خوراکی طبیعی به دلیل این­که از طبیعت گرفته می­‌شود، باید ابتدا به ساختار پایدار تبدیل شود که بتواند در سیستم­‌های غذایی استفاده شود. در اضافه کردن پودر ژلاتین به رنگ خوراکی طبیعی ممکن است ژلاتین با مابقی ترکیبات واکنش داده و باعث کاهش افت کیفیت رنگ شود.
  • تبدیل رنگ خوراکی طبیعی به رنگ ژله‌­ای باید کاملا از تمام جهات فنی و تکنولوژیکی بررسی گردد که بعد از گذشت زمان باعث آب اندازی رنگ نشود.

رنگ خوراکی ژله ­ای از کجا بخریم

برای خرید رنگ خوراکی ژله­‌ای می‌­توانیم از فروشگاه­‌های معتبر، لوازم قنادی‌­ها، سایت­‌های متعبر فروش رنگ خوراکی خرید خود را انجام دهیم.

برخی شرکت­‌ها این رنگ­‌ها را به صورت ژله­‌ای و به مقدار عمده به فروش می‌­رسانند، پس جهت استفاده از این نوع رنگ­‌ها در محصولاتی که باید از رنگ­ خوراکی استفاده کرد، ولی طبیعی یا مصنوعی بودن آن خیلی ضرری به مصرف‌کنندگان وارد نمی‌­کند. می‌توان از این شرکت­‌ها خرید نمود که معمولا بازرگانی‌­ها به صورت عمده و در بسته‌بندی‌های بزرگ موجود دارند.

همانطور که قبلا گفتیم، جهت تهیه هر محصولی باید ابتدا از اکثر تولیدکنندگان و بازرگانی‌­های واردکننده استعلام قیمت نمود و تمام مدارک درخواستی رنگ را استعلام گرفت و سپس خرید را انجام داد.

قبل از تهیه رنگ خوراکی ژله­‌ای حتما باید به تاریخ تولید و انقضای روی بسته دقت فرمایید، زیرا حتی ساختار رنگ­‌های خوراکی مصنوعی نیز بعد از مدتی دچار آب‌اندازی شده و در افت کیفیت محصول نهایی بسیار تاثیرگذار هستند.

نحوه استفاده از رنگ خوراکی ژله

نتیجه گیری

با توجه به مطالبی که در این مقاله خدمتتان ارائه شد، اگر قصد استفاده از رنگ­‌های خوراکی را در محصولاتی دارید که مستقیما وارد چرخه غذایی انسان می‌شوند، صد در صد بهتر است که از رنگ­‌های خوراکی طبیعی به جای رنگ­ خوراکی ژله‌­ای استفاده نمایید.

اما اگر قصدتان از استفاده رنگ خوراکی فقط رنگی کردن محصولات و ایجاد بازار­پسندی است بهتر است به خاطر قیمت تمام شده و بحث رقابتی بازار، از رنگ­‌های خوراکی مصنوعی استفاده نمایید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خرید رنگ‌­ خوراکی مایع، رنگ­­‌ خوراکی مصنوعی و طبیعی، ژله‌ای و پودری می‌توانید با کارشناسان ما در شرکت فریر در تماس باشید.