رنگ خوراکی طبیعی یکی از انواع مواد افزودنی می باشد و به دلایلی که در زیر توضیح داده می شود، در مواد غذایی استفاده می شود.

مواد غذایی در طول فرآوری و پخت، بخشی از طعم و رنگ خوراکی طبیعی خود را از دست می دهند که باعث می شود در دید اولیه مصرف کنندگان حس خوبی نسبت به ماده غذایی فرآوری شده نداشته باشند بنابراین از افزودنی های مجاز خوراکی برای محصولات غذایی استفاده می شود که استفاده از این افزودنی ها با توجه به استانداردهای محصولات که توسط هر کشور تنظیم می شود، مشخص می شوند بنابراین خرید رنگ خوراکی و همچنین رنگ خوراکی مایع باید حتما طبق ضوابط هر کشور انجام شود.

جالب است بدانید که استاندارد افزودنی های خوراکی در کشورهای مختلف با هم فرق می کند و هر کشوری با توجه به قوانینش یک نوع استاندارد افزودنی های خوراکی تنظیم می کند، به طور مثال یک رنگ خوراکی می تواند رنگ خوراکی طبیعی باشد و برای استفاده در یک محصول در یک کشور مجاز باشد اما همان رنگ خوراکی برای همان محصول در کشور دیگر غیر مجاز باشد و شرکت های صنایع غذایی اجازه استفاده از آن محصول را در محصولات خود نداشته باشند.

حال می خواهیم با انواع رنگ های خوراکی آشنا شویم تا بتوانیم راحت تر خرید رنگ خوراکی و رنگ خوراکی مایع  را انجام دهیم. رنگ خوراکی می تواند به دو صورت مصنوعی و طبیعی باشد.

رنگ خوراکی طبیعی چه کاربردهایی دارد

در صنعت معمولا به رنگ های خوراکی مصنوعی  رنگ مجاز خوراکی یا Allowed edible color می گویند و با این عنوان در بسیاری از محصولات غذایی که ممکن است به صورت روزمره که  خرید رنگ خوراکی را انجام می دهید مواجه شوید که در زیر به تعدادی از این محصولات اشاره می شود:

  • نوشیدنی های رنگی
  • بستنی های یخی
  • پاستیل ها و ژله ها
  • اسمارتیز و دراژه های شکلاتی

رنگ های خوراکی مصنوعی که از اسمشان مشخص است به صورت مصنوعی، توسط فرآیندهای شیمیایی و در آزمایشگاه ها تولید می شوند. خرید رنگ خوراکی و خرید رنگ خوراکی مایع می تواند نقش مهمی در بازار پسندی محصولات داشته باشد.

طبق استاندارد ایران استفاده از این رنگ ها در بسیاری از محصولات غذایی مجاز می باشد. اما یک نکته که در استفاده از این رنگها مهم است واژه منع مصرف روزانه ADI می باشد که باید حتما در  خرید رنگ خوراکی مایع و انواع دیگر رنگ خوراکی مد نظر قرار بگیرد.

اگر از رنگهای مصنوعی از مقدار بیش از حد  مصرف توصیه شده استفاده شود، در دراز مدت اثرات مضری بر سلامتی دارد که از آن جمله می توان به بیش فعالی کودکان، افسردگی، اختلال اضطرابی و.. اشاره نمود به همین دلیل باید  خیلی از والدین این نکته را در خرید رنگ خوراکی مورد نظر  قرار بدهند.

در این مقاله  می خواهیم درمورد رنگ های خوراکی طبیعی و نحوه صحیح انتخاب و خرید رنگ خوراکی مایع صحبت می کنیم.

همانطور که گفته شد رنگ های خوراکی برای افزایش بازار پسندی محصولات غذایی به آنها استفاده می شوند.

رنگ  خوراکی طبیعی که از اسم آن مشخص است از طبیعت استخراج می شود که منشاء آنها می تواند گیاهی یا جانوری باشد که در ادامه به ذکر  این جزییات پرداخته ایم

بسته بندی رنگ خوراکی طبیعی

بسته بندی رنگ خوراکی طبیعی

بسته بندی رنگ های خوراکی طبیعی باید به گونه ای باشد که  با محتوای رنگ خوراکی طبیعی  که داخل بسته بندی است، واکنش ندهد، این نکته در خرید رنگ خوراکی حائز  اهمیت است.

استفاده از بسته بندی شیشه ای از این  نظر که با ماده غذایی داخلی اش واکنش نمی دهد مناسب است اما از نظر عبور نور از  شیشه  رنگ به داخل آن و پرش رنگ مناسب نمی باشد. همچنین خطر شکسته شدن شیشه وجود دارد . علاوه بر تمام موارد گفته شده، هزینه تمام شده  محصول را بالا می برد.

یک نوع بسته بندی دیگر که به صورت مرسوم  برای رنگ های خوراکی استفاده می شود بسته بندی های از جنس پلی اتیلن ترفتالات یا PET می باشند که البته این نوع بسته بندی نیز با ماده داخل خود واکنش می دهد و باعث می شود هم از کیفیت محصول داخل آن به مرور زمان کاسته شود و هم تاثیرات سوئی روی سلامتی فرد مصرف کننده داشته باشد.

مناسب ترین نوع بسته بندی برای رنگ خوراکی طبیعی ظروف پلی اتیلن می باشد که علاوه بر اینکه با محتوای داخلی خود واکنش نمی دهد، بلکه از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و بخاطر نوع مواد اولیه انعطاف پذیر می باشد پس به راحتی می تواند بسته بندی مناسبی برای رنگ های خوراکی طبیعی باشد،  ، جالب است که نوع و زیبایی بسته بندی در خرید رنگ خوراکی مایع تاثیرگذار است.

رنگ خوراکی طبیعی چه کاربردهایی دارد؟

رنگ های خوراکی طبیعی از تنوع زیادی برخوردار هستند که از آن جمله می توان به رنگ های با منشاء گیاهی و جانوری اشاره کرد.

این رنگ دانه ها از گیاهانی مانند زردچوبه، انگور قرمز، انار، چقندر قرمز، اسفناج، یونجه، فلفل قرمز شیرینی پاپریکا، هویج، گوجه فرنگی، شکر سوخته شده، زعفران و…. به دست می آیند.

در زیر به منشاء تولید رنگ های طبیعی می پردازیم:

  • رنگ خوراکی زرد کورکومین Curcumin از ریشه گیاه زردچوبه
  • رنگ سبز کلروفیلین Chlorophyllin از گیاه اسفناج یا یونجه
  • رنگ قرمز بیت روت از چغندر قرمز
  • رنگ نارنجی پاپریکا از فلفل پاپریکا
  • رنگ نارنجی آناتو از دانه گیاه آناتو
  • رنگ قهوه ای کارامل caramelاز سوخته شدن شکر
  • رنگ مشکی کربن بلک Carbon black از سوختن بقایای گیاهی
  • رنگ قرمز کارمین carmine از پوسته خارجی حشره کوشینیل

رنگ قرمز کارمین carmine

شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که این رنگها که از منابع گیاهی و حیوانی و گیاهی استخراج می شوند دارای عطر و بو نیز هستند یا خیر؟

باید در اینجا به این نکته مهم اشاره کنیم که د ر فرآیند استخراج رنگ ها از تکنولوژی های نوین صنایع غذایی استفاده می شود و در متدوال ترین نوع استخراج که استخراج توسط حلال می باشد در طی فرآیند از مراحل بوگیری  (deoderization) و حذف طعم Remove the taste)) استفاده می شود.

عصاره خالص رنگی بعد از مراحل بو گیری و طعم گیری به دست می آید که این عصاره به علت خلوص بالا باید به صورت پایدار درآید تا بتواند در محصولات غذایی استفاده شود و پایدار بماند. بنابراین یک سری افزودنی های طبیعی به آن اضافه می شود و به صورت امولسیون پایدار در می آید.

مورد دیگری که در استفاده از رنگ های طبیعی در سیستم های غذایی برای برخی افراد پیش می آید مقاومت رنگ های خوراکی طبیعی به شرایط محیطی مانند دما، نور، شرایط اسیدی، بازی و…. می باشد.

در  اینجا باید بگوییم که اکثر رنگ های خوراکی طبیعی بجز رنگ بیت روت به حرارت مقاوم هستند پس می توان در سیستم های غذایی که حرارت می بینند از آنها استفاده نمود.

به طور مثال از رنگ خوراکی طبیعی  زرد که از زردچوبه استخراج می شود می توان در تهیه شیرینی های سنتی استفاده نمود و حتی در حرارت های بالای 200 درجه سانتی گراد نیز مقاومت دارد، می توان از رنگ سبز خوراکی طبیعی برای کیک نیز استفاده نمود.

اما اکثر رنگ های خوراکی طبیعی به نور مستقیم خورشید حساسیت دارند پس در استفاده از این رنگ ها باید یادمان باشد نوع بسته بندی و شرایط نگهداری  مناسب با رنگ طبیعی باشد.

در بسته بندی محصولاتی که با رنگ های خوراکی طبیعی  استفاده می شوند باید از  بسته بندی های مقاوم نور استفاده کرد به طور مثال در بسته بندی آبمیوه ها می توان از بسته بندی های پلی اتیلنی یا تتراپک استفاده نمود.

برای بسته بندی شیرینی ها نیز می توان از کارتن های تیره یا ظروف پلی اتیلنی استفاده نمود.

موارد استفاده از رنگ خوراکی طبیعی

موارد استفاده از رنگ خوراکی طبیعی

از رنگ های خوراکی طبیعی در موارد زیادی استفاده می شود که از آن جمله می توان موارد زیر را نام برد:

  • تولید بستنی و انواع محصولات لبنی
  • تولید انواع سس های خوراکی و سس های سالاد
  • تولید انواع اسنک ها مثل پفک هندی و پفیلا
  • تولید انواع شیرینی های سنتی مثل شیرینی برنجی، نان کاک، شیرینی نخودچی، نان فسایی، کلمپه و…
  • تولید انواع نوشیدنی ها و شربت های سنتی
  • تولید انواع مسقطی، راحت الحلقوم و لوکوم ها
  • تولید انواع ماکارونی و پاستا
  • تولید انواع کیک و کلوچه

رنگ خوراکی طبیعی از نظر فیزیکی می تواند به صورت مایع یا پودری باشد که  رنگ ها با توجه به ماهیت  و شکل فیزیکی شان کاربردهای متنوعی دارند.

تفاوت رنگ خوراکی طبیعی مایع و پودری

رنگ  خوراکی طبیعی پودری در  انواع محصولات غذایی مثل پودر کیک، پودر ژله استفاده می شوند، چون شکل فیزکی این محصولات به صورت پودر ی می باشد، نمی توان از رنگ های خوراکی طبیعی مایع استفاده نمود.

در برخی محصولات مثل آرد های سوخاری می توان هم از رنگ خوراکی طبیعی مایع و هم رنگ خوراکی طبیعی پودری استفاده نمود.

برای استفاده از رنگ  خوراکی طبیعی در بافت خامه قنادی، بستنی و سیستم های صنایع غذایی مایع بهتر است از رنگ خوراکی طبیعی مایع استفاده نمود، جهت خرید رنگ خوراکی مایع  می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.

تفاوت های الی عبارتند از:

  • رنگ خوراکی طبیعی مایع به خاطر ماهیت فیزیکی  نیازی به رقیق سازی زیاد و فرمولاسیون با دقت بسیار بالا برای استفاده و ترکیب شدن ندارد.
  • رنگ های خوراکی طبیعی مایع از نظر اقتصادی و قیمتی مقرون به صرفه تر و مناسب تر هستند .
  • رنگ های خوراکی طبیعی پودری مقدار مصرف کمتری از رنگ های خوراکی مایع دارند.
  • در سیستم های غذایی که پایه آن ها پودری می باشد استفاده از رنگ های پودری راحت تر است.
  • رنگ های خوراکی پودری طبیعی خلوص بالاتر و مقدار مصرف کمتری از رنگ های خوراکی مایع طبیعی دارند.

تفاوت رنگ خوراکی طبیعی مایع و پودری

مزایای رنگ خوراکی طبیعی

رنگ های خوراکی طبیعی مزایای زیادی دارند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • رنگ های خوراکی طبیعی بر خلاف رنگ های مصنوعی روی سلامتی تاثیر مضر ندارند.
  • برخی رنگ های خوراکی طبیعی مثل رنگ زرد کورکومین که از زرد چوبه استخراج می شوند دارای خواص ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی می باشند، جهت خرید رنگ خوراکی مایع کورکومین می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.
  • رنگ سبز کلروفیلین که این روزها خیلی درموردش صحبت می شود به جوان سازی و شادابی پوست کمک می کند.برای خرید رنگ خوراکی مایع کلروفیل می توانید به سایت ما مراجعه نمایید.
  • رنگ خوراکی طبیعی بر خلاف رنگ های خوراکی مصنوعی بعد از حرارت دیدن، به اجزای شیمیایی تبدیل نمی شود و با بدن مصرف کننده وارد واکنش نمی شود.

در نهایت با توجه به موضوعات ذکر شده در بالا و مقایسه رنگ های خوراکی مصنوعی و طبیعی، رنگ های خوراکی طبیعی مایع و پودری می توان گفت که استفاده از رنگ های خوراکی در صنعت غذا جزء موارد واجب می باشد، پس بهتر است در انتخاب و خرید رنگ خوراکی مایع و خرید رنگ خوراکی  و استفاده از  هر نوع رنگ خوراکی تمام موارد بالا را در نظر بگیریم.

جهت خرید رنگ خوراکی و همچنین خرید رنگ خوراکی مایع می توان به صورت مستقیم از تولید کننده یا از طریق نماینده ها و واسطه ها اقدام نمود.

نکته ای که در این موضوع حائز اهمیت است، این است که جهت خرید رنگ خوراکی حتما باید دارا بودن پروانه بهداشتی ساخت، علامت سیب سلامت، گواهی حلال و تاییدیه سازمان غذا و دارو روی بسته بندی رنگ خوراکی طبیعی بررسی گردد تا با خیال راحت خرید رنگ خوراکی و  خرید رنگ خوراکی مایع انجام گردد.

اگر به سلامتی خود اهمیت می دهید حتما خرید رنگ خوراکی و خرید رنگ خوراکی مایع را از فروشگاه های معتبر و سایتهایی که دارای نماد سلامت الکترونیک هستند انجام دهید.

برای مشاوره و راهنمایی دقیق تر  و خرید رنگ خوراکی مایع می توانید با کارشناسان فروش ما در تماس باشید یا  با مراجعه به سایت ما از مطالب به روز صنایع غذایی مطلع شوید.